fbpx

Studentenvereniging

In 1953 richtte een aantal katholieke studenten een nieuwe vereniging op: “de Societas Studiosorum Catholicorum Amstelodamensis Akhnaton.” Genoemd naar de legendarische farao Akhnaton die zo’n 1350 jaar voor Christus, net als deze vereniging, wilde breken met oude tradities en gewoonten. Sinds die tijd is de vereniging op verschillende locaties gehuisvest geweest. In 1971 werden de huidige panden aan de Nieuwezijds Kolk betrokken. Niet lang daarna droeg de vereniging het soci√ęteitsgebouw over aan de Stichting Akhnaton dat het sinds die tijd exploiteert.

Provobeweging

Akhnaton is altijd nauw betrokken geweest bij de sociale, politieke en vooral culturele ontwikkelingen in Amsterdam. Zo ontstond de provobeweging in Akhnaton, waar ook door Roel van Duijn de Oranje Vrijstaat werd uitgeroepen

Nieuwe muziekstijlen

De vestiging aan de Kolk was van het begin af aan een centrum voor nieuwe muziekstijlen Geimporteerd uit verre landen en streken. Salsa, reggae, punk, hip hop, ze vonden hun weg naar het Amsterdamse publiek via Akhnaton. ‘De merengue kwam bij Akhnaton ons land binnen’ schreef de Groene Amsterdammer ooit. ¬†Prophet, de oprichter en eigenaar van het grootste hardstylelabel kwam terecht in hiphop-discotheek Akhnaton en bloeide daar op samen met Osdorp posse, de eerste hiphop groep in Nederland.

Actueel

En nog steeds vinden er in Akhnaton opzienbarende en spraakmakende activiteiten plaats en wordt een plek geboden aan groepen die elders moeilijk een plek kunnen vinden. Ook biedt Akhnaton onderdak aan de stichting Burningman. Een affliate van het legendarishe Burningman uit de verenigde staten dat vanuit Akhnaton haar activiteiten organiseert en haar town hall meetings heeft.